Chorvatský olivový olej dokáže divy, dáte mu také šanci?

Na našich stolech je rok od roku stále zdravěji, dokazují to přirozeně nejen průzkumy veřejného mínění, ale i recepty, v nichž se to hemží olivovým olejem místo másla a sádla, těstoviny a lehké pokrmy obecně zase nahrazují mleté maso nebo těžká jídla, po kterých vlastně spíš jen bolí žaludek a ani si na nich příliš nepochutnáme. Kdo jednou ochutnal italskou kuchyni, nemůže už nikdy jinak. A proč jí nedopřát dobrého spolupracovníka třeba v podobě olivového oleje z chorvatských svahů zalitých sluncem?

Olivový olej Chiavalon

V dnešní době už snad nebude ve středoevropském prostoru člověka, co by ještě nikdy neochutnal olivový olej. Samozřejmě je ale pravdou, že na trhu jsou značné rozdíly, a to jistě nejen v samotné chuti, ale především pak v kvalitě nabízených surovin. Je proto třeba umět vybírat a zvolit si nejlepší z nabízených variant. Právě proto není radno kupovat olivový olej v supermarketových regálech, neboť právě tady nedostaneme kvalitu, která se od podobných plodin očekává. Stačí jen číst dobře etikety, umět se orientovat v jejich sděleních a nemůžete se nikdy splést… Tak například, odkud olivový olej pochází? Na etiketě musí být jasně deklarovaná země původu a ideální je také pokud je uveden konkrétní výrobce, nevybírejte nic jiného než variantu „extra panenský“. Olivový olej z Chorvatska, který vyrábí pan Sandi Chiavalon, má za sebou dlouholetou tradici a jeho jméno má ve světě dobrý zvuk. Mají jej rádi i nároční spotřebitelé v Německu, Velké Británii, USA nebo v Hongkongu, což jistě mluví naprosto za vše!

Vyzkoušejte hráškový krém s trochou oleje

Tento recept určitě dobře znáte, hráškový krém patří mezi notně oblíbené pochutiny i v českém prostředí. Když jej budete servírovat, zakápněte polévku pár kapkami oleje – prostě jako s dobrým kořením, jde o pověstnou třešničku na dortu, kterou dozajista ocení nejen vaši hosté při svátečním obědě.

Publikováno: 28. 06. 2020

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Milena Zvěřinová