Lifestyle

Jak se do našich zemí dostala káva? A kdo může za to, že si dnes dopřáváte jeden šálek tohoto povzbuzujícího nápoje za druhým?

Historie pití kávy je v českých zemích kupodivu starší než byste čekali. S tímto nápojem se místní obyvatelé měli šanci setkat již koncem 16. století. První kavárna na území budoucího Českého státu však byla otevřena až na počátku století 17. a to v Brně. Může za to Turek, který si říkal Ahmed a který si usmyslel, že tento lahodný nápoj ze své domoviny rozšíří i dále do Evropy.

Káva byla nejprve považována za lék, později za průvodce zlaté éry první republiky

O Ahmedově kavárně se bohužel bližší informace nedochovaly, známo je jen to, že v době, kdy se ve zbytku Evropy otevíraly první kavárny, byla káva v českých zemích prodávána stále především v lékárnách jako lék. Káva byla stále velice drahá a dovolit si ji tak mohly především společensky a finančně lépe situované vrstvy. Chudší lidé si doma připravovali náhražku kávy z obilí. Větší oblibu získala káva v našich zemích až s příchodem 20. století a prezidenta Masaryka, který kávu miloval a pravidelně si ji dopřával a s ním i většina obyvatelstva. Začaly se objevovat první kavárny a tento nápoj v našich zemích slavil opravdovou zlatou éru. Ta byla do jisté míry přerušena obdobím 2. světové války, která přinesla chudobu a pití náhražek kávy v čele s oblíbenou cikorkou.

Za socialismu lidé neměli šanci poznat kvalitní kávu

Socialismus v tomto trendu pokračoval a lidé vzhledem k mizernému zásobování a nízkým příjmům neměli šanci si pořídit kvalitní kávu, natož kávovar. Rozmohl se takzvaný turek, tedy hrubě mletá káva zalitá horkou vodou, která však v některých domácnostech přežila dodnes. Někteří konzumenti, kteří se nemohou zbavit závislosti na chuti kávy, ale kofein jejich zdraví nesvědčí, si oblíbili kávu bezkofeinovou, která je mimochodem českým vynálezem.

Sametová revoluce přinesla kromě svobody také možnost vychutnat si šálek skvělé kávy

Po pádu socialismu se k nám mimo jiné dostaly i světové trendy v oblasti přípravy kávy. Opět se začaly otevírat kavárny, které připravovaly výbornou kávu jako za první republiky a lidé si mohli kvalitní zrna pořídit i domů. K nim samozřejmě nesměl chybět ani kávovar, který zvládl kávu připravit a především vyvinout vysoký tlak, kterého není samotný člověk schopen. Tyto kávovary zvládnou dnes nejenom kávu namlít a upěchovat, ale také ji stlačit a provést si samostatně údržbu a čištění. K tomu je potřeba pouze vložit čistící tabletu a spustit odpovídající cyklus. Jaký pokrok od doby prvních kávovarů. K tomu, aby vaše káva byla opravdu excelentní, nestačí pouze volba kvalitních kávových zrn, zaměřit se musíte také na úpravu vody. Nejjednodušším způsobem pro udržení stálé kvality vody, je pořízení kávovaru s vestavěným vodním filtrem, který se postará o odstranění nežádoucích látek z vody, které mohou ničit chuť vaší kávy. Jde především o nechvalně proslulou chlorovou pachuť, již znají především obyvatelé větších měst.