Různé způsoby skladování vajec a jejich trvanlivost
Milovaná vajíčka, jsou nepostradatelnou součástí nespočtu jídel a oblíbený startem dnem. Najdete je v každé kuchyni a potřeba jsou skoro neustále. Ať už pro lahodnou snídani v podobě vajec na 100 způsobů nebo jako součást pečiva a buchet, které se rozplývají na jazyku. Jak ale uchovat vajíčka, aby zůstala čerstvá co nejdéle? Existuje mnoho různých metod skladování vajec, které můžete vyzkoušet.
1. Skladování v lednici
Skladování
vajec v lednici je nejběžnější
a nejúčinnější
způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost. V chladném prostředí
může být trvanlivost vajec až
5 týdnů od data
jejich balení.
TIP:
Ukládejte vajíčka vždy širší
stranou dolů.
Pomáhá to udržet žloutek uprostřed a zpomaluje pronikání
vzduchu skořápkou, které zvyšuje riziko bakteriální
kontaminace.
2. Skladování ve slaném nálevu
Vajíčka
můžete uchovávat i ve vodě
s přidanou solí.
Tím vytvoříte konzervující roztok známý jako slaný
nálev. Tato metoda
dokáže prodloužit trvanlivost vajec až
na několik měsíců,
ale vejce musí být celá ponořená a musíte je pravidelně
kontrolovat.
TIP:
Čerstvá vejce se ponoří ke dnu, zatímco ty starší vyplavou na
hladinu.
3. Zamrazení vajec
Ano,
vajíčka lze zamrazit, ale nemůžete je dát do mrazáku celá, tak
jak jsou. Nejdřív je rozbijte
a oddělte bílky a žloutky.
Zamrazujte vždy zvlášť v uzavíratelných sáčcích nebo formách
na led. To je ideální pro pozdější použití při vaření.
Takto můžete skladovat vejce až
rok.
TIP:
Žloutky mají tendenci v mrazu hrudkovatět. Abyste tomu
předešli, přidejte do rozšlehaných žloutků cukr nebo sůl,
podle toho k čemu je chcete použít.
4. Uchování ve vodním skle
Další
z oblíbených metod skladování, která je oblíbená
u chovatelů, kteří
mají v létě kurníky
pro slepice
plné vajíček, je uchovávání ve vodním skle. Jedná se o vodní
nálev s křemičitanem sodným v
poměru 10:1, do kterého vejce naložíte a uzavřené můžete
v temnu a chladu skladovat i rok.
TIP:
Pokud si nejste jisti čerstvostí vejce, ponořte ho do 8% solného
roztoku. Čerstvé se ponoří ke dnu, starší vyplave na hladinu.
Správným skladováním si můžete zajistit, že vajíčka zůstanou čerstvá a nezávadná i po dlouhou dobu a vy si tak i v zimě můžete bez obav vychutnat skvělá domácí vajíčka, které vám v létě snesly vaše slepice.
Publikováno: 25. 02. 2024
Kategorie: Tipy a rady