Různé způsoby skladování vajec a jejich trvanlivost

Milovaná vajíčka, jsou nepostradatelnou součástí nespočtu jídel a oblíbený startem dnem. Najdete je v každé kuchyni a potřeba jsou skoro neustále. Ať už pro lahodnou snídani v podobě vajec na 100 způsobů nebo jako součást pečiva a buchet, které se rozplývají na jazyku. Jak ale uchovat vajíčka, aby zůstala čerstvá co nejdéle? Existuje mnoho různých metod skladování vajec, které můžete vyzkoušet.

1. Skladování v lednici

Skladování vajec v lednici je nejběžnější a nejúčinnější způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost. V chladném prostředí může být trvanlivost vajec až 5 týdnů od data jejich balení.
TIP: Ukládejte vajíčka vždy širší stranou dolů. Pomáhá to udržet žloutek uprostřed a zpomaluje pronikání vzduchu skořápkou, které zvyšuje riziko bakteriální kontaminace.

2. Skladování ve slaném nálevu

Vajíčka můžete uchovávat i ve vodě s přidanou solí. Tím vytvoříte konzervující roztok známý jako slaný nálev. Tato metoda dokáže prodloužit trvanlivost vajec až na několik měsíců, ale vejce musí být celá ponořená a musíte je pravidelně kontrolovat.
TIP: Čerstvá vejce se ponoří ke dnu, zatímco ty starší vyplavou na hladinu.

3. Zamrazení vajec

Ano, vajíčka lze zamrazit, ale nemůžete je dát do mrazáku celá, tak jak jsou. Nejdřív je rozbijte a oddělte bílky a žloutky. Zamrazujte vždy zvlášť v uzavíratelných sáčcích nebo formách na led. To je ideální pro pozdější použití při vaření. Takto můžete skladovat vejce až rok.
TIP:
Žloutky mají tendenci v mrazu hrudkovatět. Abyste tomu předešli, přidejte do rozšlehaných žloutků cukr nebo sůl, podle toho k čemu je chcete použít.

4. Uchování ve vodním skle

Další z oblíbených metod skladování, která je oblíbená u chovatelů, kteří mají v létě kurníky pro slepice plné vajíček, je uchovávání ve vodním skle. Jedná se o vodní nálev s křemičitanem sodným v poměru 10:1, do kterého vejce naložíte a uzavřené můžete v temnu a chladu skladovat i rok.
TIP: Pokud si nejste jisti čerstvostí vejce, ponořte ho do 8% solného roztoku. Čerstvé se ponoří ke dnu, starší vyplave na hladinu.

Správným skladováním si můžete zajistit, že vajíčka zůstanou čerstvá a nezávadná i po dlouhou dobu a vy si tak i v zimě můžete bez obav vychutnat skvělá domácí vajíčka, které vám v létě snesly vaše slepice.

Publikováno: 25. 02. 2024

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Milena Zvěřinová